CURRENT ISSUES OF CATERING COMPANY DEVELOPMENT

Authors

  • Арина Сергеевна Астраханцева 1Иркутский государственный университет путей сообщения
  • Елизавета Вячеславовна Александрова Иркутский государственный университет путей сообщения

Keywords:

catering, food industry, logistics, catering, sales, market, consumption

Abstract

The article discusses current issues of the development of catering enterprises in the context of the modern Russian economy. Special attention is paid to the relationship between the food industry and the catering sector, as well as its role in ensuring food security, employment and support for small businesses. The analysis of the production of the main categories of food products in Russia for 2022-2024 has been carried out, key consumption trends and demand shifts have been identified. The importance of public catering as a driver of the development of related industries of logistics and marketing is emphasized. The peculiarities of the functioning of public catering enterprises are highlighted, including their versatility, orientation to the direct consumer and high sanitary and hygienic requirements. Special attention is paid to the catering segment as the most dynamically developing area, especially in the context of expanding government orders and food delivery. The key role of marketing and logistics solutions for improving the efficiency of sales management and adapting to changes in demand is noted. A comparative analysis of the volumes of the catering and catering market is presented, which makes it possible to assess the dynamics of the industry, its stability and prospects for further growth.

References

Удилова Е.Н., Акбердина В.В. Актуальные тренды рынка общественного питания в России и факторы, оказывающие на него влияние / Е.Н. Удилова, В.В. Акбердина // Вестник Академии знаний. 2024. № 1 (60). URL: https://academiyadt.ru/wp-content/uploads/vaz/vaz-60.pdf (дата обращения: 15.04.2025)

Астраханцева А.С., Кириллова Т.К. Инновационные формы управления развитием экономики: пространственно локализованные экономические системы / А.С. Астраханцева, Т.К. Кириллова // Фундаментальные исследования. 2016. № 5-2. С. 298-302.

Русакова О.И., Головань С.А. Влияние киберпреступлений на банковскую систему России / О.И. Русакова, С.А. Головань // Baikal Research Journal. 2021. Т. 12. №1. URL: https://brj-bguep.ru/reader/archive.aspx?id=887 (дата обращения: 15.04.2025)

Новости Росстата. Динамика промышленного производства в 2022 году URL: https://rosstat.gov.ru/folder/313/document/196621 (дата обращения 15.04.2025)

Новости Росстата. Динамика промышленного производства в 2023 году URL: https://rosstat.gov.ru/folder/313/document/231621?utm (дата обращения 15.04.2025)

О промышленном производстве в 2024 году URL: http://ssl.rosstat.gov.ru/storage/mediabank/10_05-02-2025.html (дата обращения 15.04.2025)

Хаустов Д.С., Бородавко Л.С. Место финансовых рисков в структуре общеэкономических рисков: проблемы классификации / Д.С. Хаустов, Л.С. Бородавко // Экономика и предпринимательство. 2019. №6 (107). С. 1006-1013.

Новости Иркутскстата. Итоги экономического развития Иркутской области. URL: https://38.rosstat.gov.ru/new/document/197501?utm (дата обращения 16.04.2025)

Meatinfo. ООО «Инлайн» Иркутская область: Рекордный рост производства мяса птицы в 2024 году. URL: https://irkutsk.meatinfo.ru/news/irkutskaya-oblast-rekordniy-rost-proizvodstva-myasa-ptitsi-v-2024-godu-474922?utm (дата обращения 16.04.2025)

Известия iz. Производство яиц выросло в 2024 году в Иркутской области. URL: https://iz.ru/1728190/2024-07-16/proizvodstvo-iaitc-vyroslo-v-2024-godu-v-irkutskoi-oblasti?utm (дата обращения 16.04.2025)

Сиддиков А.А. Классификация предприятий общественного питания / А.А. Сиддиков // Экономика и социум. 2022. №6 (97). URL: https://www.iupr.ru/6-97-2022 (дата обращения 16.04.2025)

Акимова Р.А. Состояние и перспективы развития сферы общественного питания в России / Р.А. Акимова // Инновационная экономика: перспективы развития и совершенствования. 2023. №2 (68). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/sostoyanie-i-perspektivy-razvitiya-sfery-obschestvennogo-pitaniya-v-rossii/viewer (дата обращения 16.04.2025)

Александрова Л.Ю., Мунши А.Ю. Развитие системы маркетинговой логистики на предприятии общественного питания / Л.Ю. Александрова, А.Ю. Мунши // Вестник Российского университета кооперации. 2020. № 2(40). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/razvitie-sistemy-marketingovoy-logistiki-na-predpriyatii-obschestvennogo-pitaniya/viewer (дата обращения 16.04.2025)

Калугина Е.О. Общественное питание как сфера применения логистики // Вестник СГТУ. 2011. №3. Вып. 1. С. 31-42.

Левкин Г.Г., Скиба А.А. Особенности логистического подхода в сфере общественного питания // От синергии знаний к синергии бизнеса: сб. ст. и тезисов докл. Междунар. науч.-практ. конф. Студентов, магистрантов, аспирантов и преподавателей. Омск: Полиграфический центр КАН, 2015. С. 221-224.

Александрова Л.Ю., Зиновьев Д.Н. Логистизация управления потоковыми процессами // Сб. ст. VII Междунар. науч.-практ. конф. – Чебоксары, 2016. – С. 32-38.

Мунши А.Ю., Мунши Ш.Мд., Александрова Л.Ю. Международная маркетинговая деятельность предприятий малого и среднего бизнеса региона // Материалы Чаяновских чтений. – Воронеж: Канцлер, 2009. – С. 473-475.

Анализ российского рынка кейтеринга: итоги 2023 г., прогноз до 2027 г. URL: https://marketing.rbc.ru/articles/15315/?utm (дата обращения 18.04.2025)

Оборот общественного питания в России в 2023 году вырос на 12,3% URL: https://tass.ru/ekonomika/19926091?utm (дата обращения 18.04.2025)

Анализ российского рынка кейтеринга: итоги 2023 г., прогноз до 2027 г. URL: https://p-reliz.ru/reliz/2024-05-29-analiz-rossijskogo-ryinka-kejteringa-itogi-2023-g-prognoz-do-2027-g--30466.html?utm (дата обращения 18.04.2025)

Published

2025-08-26

How to Cite

Астраханцева, А. С., & Александрова, . Е. В. . (2025). CURRENT ISSUES OF CATERING COMPANY DEVELOPMENT. The Electronic Scientific Journal "Young Science of Siberia", (2 (28). Retrieved from https://ojs.irgups.ru/index.php/mns/article/view/2281

Most read articles by the same author(s)